*بسم الله الرحمن الرحيم*
*قسمت سوم: موضوع جهاد تبیین*
*دینداری چون کار پیچیدهای است، علاوه بر علم، نیاز به فرقان یا بینش جداکنندۀ خوبیها از بدیها دارد*
پس چون دینداری کار پیچیدهای است، لذا کار هوشمندانهای است و به تعبیر قرآن نیاز به فرقان دارد، یعنی نیاز به بینش جداکنندۀ خوبیها از بدیها دارد. دینداری فقط نیاز به علم ندارد؛ فرقان هم میخواهد که این فرقان، در اثر تقوا به دست میآید. نیاز به بصیرت دارد؛ اینقدر باید قرآن بخوانی تا بصیرت پیدا کنی. اطلاع پیداکردن از آیات قرآن و مضامین قرآن هم کفایت نمیکند بلکه فرقان، بصیرت و حکمت، لازم است.
شما در کنار یادگیریِ کتاب، حکمت هم لازم داری. یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَة (سوره جمعه بخشی از آیه 2) حکمت هم درواقع همان قدرت تشخیص خودِ فرد است که خداوند فرمود: پیامبر من، باید علاوه بر کتاب، حکمت هم به مردم آموزش بدهی؛ یعنی اگر فقی قرآن را آموزش بدهی، کافی نیست. البته این مضمون غیر از حکمت و فرقان و بصیرت با عبارات دیگری هم در قرآن آمده است؛ مثلاً خودِ مفهوم عقل، مفهوم تدبّر در آیات قرآن و…
اینها همه نشان میدهد که دینداری و دین فهمی یک امر پیچیده است. وقتی امر پیچیدهای شد، نیاز به تبیین دارد. کسی نمیتواند بگوید: من دین را بلد هستم و دیگر نیاز به این چیزها ندارم! نه؛ مدام باید اطلاعات بگیرند، پردازش کنند، مدام باید سنجش کنند و اولویتها را تشخیص بدهند؛ اولویتها را راحت نمیشود تشخیص داد.
دینداری کار سادهای نیست؛ هر کسی گفت که دین واضح و روشن است منظورش این است که بعد توضیحات و تأملات و بعد از تعقّل، واضح است حتی خودِ قرآن کریم هم خودش را اینطوری معرفی میکند، قرآن کریم میفرماید: بعضی از آیات قرآن، محکم است و بعضی از آیات هم متشابه است. آیات محکم یعنی چه؟ یعنی معنایش روشن است. اما آیات متشابه، یکطوری بیان شده است که میشود از آن سوءاستفاده کرد.
مِنْهُ آیاتٌ مُحْکَماتٌ هُنَّ أُمُّ الْکِتابِ وَ أُخَرُ مُتَشابِهاتٌ فَأَمَّا الَّذینَ فی قُلُوبِهِمْ زَیْغٌ فَیَتَّبِعُونَ ما تَشابَهَ مِنْهُ ابْتِغاءَ الْفِتْنَةِ وَ ابْتِغاءَ تَأْویلِه؛( سوره آلعمران بخشی از آیه 7) آیا خدا نمیتوانست یکجوری آیات را نازل کند که همۀ آیات قرآن، محکم باشد و متشابه نداشته باشد؟!( ادامه دارد…)
آخرین نظرات