*بسم الله الرحمن الرحيم*
*قسمت يازدهم: موضوع جهاد تبیین*
دلیل دوم برای لزوم تبیین: طبق آیه قرآن انسان اهل جدل است و بهراحتی حرف حق را نمیپذیرد
الآن شما همین آیۀ قرآن را مادۀ دوم جهاد تبیین قرار بدهید؛ ما انسانها اهل مجادله هستیم، جدل میکنیم و زیر بار نمیرویم یعنی دنبال مستمسک میگردیم که از زیر حرف حق، در برویم! این را خداوند میفرماید و خدا لازم دانسته است این را در قرآن به ما بگوید. این خیلی مهم است! آنوقت بنده وقتی این آیه را به دانشجوها میگویم، یک دانشجوی ارشد میگوید: من سالهاست که در این کشور دارم زندگی میکنم، همۀ هیئتها را رفتهام، بچۀ مذهبی هستم، اما در مسجد و مدرسه و دانشگاه، هیچ کسی این آیۀ قرآن را تا حالا به من نگفته بود! درحالیکه از اولین آیههای قرآن است که باید به همه آموزش داده بشود: ای انسان، تو موجودی اهل جدل هستی جدل یعنی چه؟
یعنی نمیخواهد حرف حق را قبول کند، لذا مدام برای خودش دلیل جور میکند، ذهنش دلیل میتراشد تا از زیرش در برود. مثلاً وقتی یک حرف سادۀ خدا و پیغمبر را به او بگویند، دنبال دلیلی میگردد که آن را نپذیرد.
چرا تبیین لازم است؟ چون انسان اهل جدل است، *کَانَ الْإِنْسَانُ أَکْثَرَ شَیْءٍ جَدَلًا*- لذا برای تبیین، یک نوع جهاد و یک فعالیت سخت و فراوان و پرفشار هم لازم است. این انسانی حرف حق را نمی پذیرد و مدام مجادله میکند، با کمک تبیین، نگهش دار.
یکی دیگر از ویژگیهای روانی انسان که در قرآن به آن اشاره شده، این است که میفرماید:سوره قیامت آیه 14و 15 - بَلِ الْإِنْسَانُ عَلَى نَفْسِهِ بَصِیرَةٌ (۱۴) وَلَوْ أَلْقَى مَعَاذِیرَهُ (۱۵) انسان کسی است که عذر تراشی میکند، یعنی یک اشتباهی کرده است و برایش عذرِ بیهوده میآورد.
مثلاً کسی که فحش داده است، در توجیه این کار زشت، عذر و بهانه میآورد. این عذر را ذهن آدم درست میکند و هیچ وقت خودش را محکوم نمیکند! هیچ وقت راه غلطی که انتخاب کرده است را پس نمیزند. ابلیس هم روانشناسی بلد است و به تعبیر ما، فوقتخصص روانشناسی است. اصلاً تیپشناسیِ شخصیت دارد.
ابلیس میگوید: من وقتی انسان را وادار به یک گناه بکنم، دیگر او خودش دنبال من میآید، چون مجبور است آن گناهش را توجیه کند. مثلاً میگوید نه، آخر می دانید چیست….
وقتی این را گفت، درواقع شروع کرده از خودش دفاع کردن، دیگر بقیۀ حرف هایش همان حرف ابلیس خواهد بود… به همین دلیل، فرمودهاند که زود استغفار کنید. زبانتان به اینکه خدایا من غلط کردم باز باشد و البته انسان معمولاً نمیتواند این کار را بکند و برایش سخت است.
در روانشناسی هم همین را میگویند. یک آزمایش جالب در روانشناسی هست، میگویند: یک گروهی را آوردند و به آنها گفتند «این مکعبها را روی هم بچینید» بعد دوباره مکعبها را بههم میزنند و میگویند دوباره بچینید… و دوباره بچینید. بعد میگویند: خیلی ممنون، حالا بفرمایید بروید!( ادامه دارد…)
آخرین نظرات