*بسم الله الرحمن الرحيم*
*قسمت دوازدهم: موضوع جهاد تبیین*
ده نفر، ده نفر میآورند و تکتک امتحان میگیرند، بعد هم به بعضی از این ده نفر، ده دلار میدهند. به بعضی از این ده نفر پنج دلار میدهند. به بعضی از این ده نفر یک دلار میدهند. به بعضیها هم هیچ چیزی نمیدهند. اینها هم از همدیگر خبر ندارند. بعد اینها از اتاق آزمایش بیرون میروند و در یک جایی در کنار هم می نشینند و مثلاً قهوه میخورند و بعد هم به خانه میروند.
وقتی در کنار هم نشستند، یک کسی بین آنها حرف میاندازد که اصلاً چه آزمایش بیخودی بود! بعضیها میگویند: بله، کار خیلی بیخودی بود اما بعضیها می گویند: نه! جالب بود؛ یک تمرکزی ایجاد میکرد و شروع میکنند به توجیه کردنِ این کارِ بیهوده…
شاید تصور کنید آنهایی که بیشتر پول گرفتند، بیشتر دفاع میکنند و توجیه میکنند، درحالیکه اتفاقاً آنهایی که کمتر پول گرفتند بیشتر دفاع میکنند. آن کسی که پول گرفته، در ازای چند دقیقه وقتی که صرف کرده، یک پولی گرفته و یک فایدهای بهدست آورده و دیگر نیازی ندارد از آن کار دفاع کند. لذا وقتی بگویند که این کار احمقانهای بود، او قبول میکند، و میگوید: بله، ولی من پولش را گرفتم و گذاشتم توی جیبم. اما آن کسی که پول نگرفته، پیش خودش میگوید: مگر میشود من کار بیخودی انجام بدهم؟!
لذا ذهنش شروع میکند به تولید دلیل و سعی میکند این کار بیهوده را توجیه کند. انسان موجود توجیهگری است و وقتی اشتباه میکند، نمیخواهد بپذیرد.
انسان یا خودش را تزکیه میکند، یا کار بدِ خودش را توجیه میکند
با توجه به توضیحات فوق، سوره قیامت آیه 15 -وَلَوْ أَلْقَى مَعَاذِیرَهُ، از جهاتی شبیه همان أَكْثَرَ شَيْءٍ جَدَلًا - سوره کهف بخشی از آیه 54- است.
یک آیۀ دیگری از قرآن برای شما بخوانم. در سورۀ شمس آیه 9، پروردگار بعد از چندین قسم و سوگند، میفرماید: قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکَّاهَا، رستگار میشود کسی که خودش را تزکیه بکند، سوره شمش آیه 10- وَقَدْ خَابَ مَنْ دَسَّاهَا،در مقابل زَکَّاهَا چه مفهومی قرار دارد؟ دَسَّاهَا. هر کسی که خودش را تزکیه نکرد، درواقع چهکار کرده است؟ نمیفرماید که او خودش را خراب کرده یا خودش را به حال خوبی نرسانده است، بلکه میفرماید دَسَّاهَا. یعنی چه؟ یعنی برای کار خودش توجیه میآورد و کار بد خودش را توجیه میکند.(ادامه دارد…)
آخرین نظرات