*بسم الله الرحمن الرحيم*
*قسمت پنجم: موضوع جهاد تبیین*
در بعضی از مشاغل، افراد یک روان شناسیای خاصی دارند و میدانند از کدام مشتری، میشود پول زیادتری گرفت. البته اینها به صورت کلاسیک و آکادمیک، درس نخواندهاند ولی به مرور، با تجربۀ خودشان، یادگرفتهاند چهکار کنند و چگونه وضعیت روانی طرف مقابل را شناسایی کنند و چگونه عملیات روانی انجام بدهند.
مثلاً بعضی از بنگاهدارها هستند که وقتی میروی از آنها چیزی بپرسی، اول به شما اطلاعات نمیدهد؛ چه برای فروش چه برای خرید، بلکه اول شما را ارزیابی میکند، یعنی ارزیابی میکند که شما چهجور آدمی هستی؟ چقدر میتواند روی شما حساب کند؟ چقدر میتواند کار شما را مال خود کند و خودش این کار را انجام بدهد.
ما همیشه درگیرِ این مسئله هستیم. اگر معلم هستیم که دیگر خیلی بیشتر نیاز داریم که از اصول کار تربیتی، کار تبلیغی و کار تبیینی خبر داشته باشیم و اگر مبلّغ هستیم که دیگر بیشتر از همه باید خبر داشته باشیم. در این زمینه یکی از نکاتی که بسیار کاربردی و مهم است، با استفاده از آیات قرآن، خدمت سروران خودم تقدیم میکنم.
اساساً چرا تبیین لازم است؟ چون دین پیچیده است. دین یک سلسله آموزههای سطحی و بسیط ندارد. تازه وقتی دین را دقیق یاد گرفتی، در مقام اجرا باید از تشخیص صائب و قوی برخوردار باشی. خیلی وقتها هیچ مرجع تقلیدی نمیتواند تکلیف ما را در زندگی روشن کند. مرجع تقلید عزیز میگوید من بهطور کلی گفتهام که مثلاً به پدر و مادر نباید بیاحترامی کرد، احترام هر دو واجب است… شما میگویی: الآن پدر و مادر من با هم دعوایشان شده، من چهکار کنم؟ به کدام بیشتر برسم؟
یا کدام را احیاناً در نظر نگیرم و به آن یکی بپردازم؟ مرجع تقلید شما میگوید: من نمیدانم که شرایط شما چگونه است؟ من که در زندگی شما نیستم!
در مقام تشخیص مصداق، آخر سر، خودت هستی که باید فکر کنی و تشخیص بدهی. آنوقت برای اینکه تکلیف خودت را تشخیص بدهی، اطلاعات خودت را باید افزایش بدهی. مثلاً ده برابرِ این مطلب ساده را که باید به پدر و مادر احترام بگذاریم باید اطلاعات جمعآوری کنی.
مثلاً زن و شوهر، دربارۀ نحوۀ برخورد با همدیگر میپرسند: من چقدر باید صبر کنم؟ از کِی دیگر صبر نکنم؟
این را هیچکسی نمیتواند به شما بگوید. در این میتوانند بگویند که کلاً صبر کردن خوب است و اگر نتوانستی صبر کنی، این چهار تا راه را باید اقدام بکنی… حالا مقدار صبر کردن من چقدر باید باشد؟ تا کِی باید صبر کنم؟ اینها را کسی دقیق نمیتواند بگوید هر کسی باید خودش تشخیص بدهد. و اگر خودت بخواهی تشخیص بدهی، نیاز به تبیین بیشتر دارد.
شما وقتی یک یخچال میخرید و میخواهید استفاده کنید، در بروشور یخچال همۀ اطلاعات را نوشته است.
اگر اینها را بخوانی و اجرا کنی، به راحتی میتوانی از یخچال استفاده کنی. اما دینداری که اینطوری نیست؛ با یک بروشور، مشکل دینداری حل نمیشود!( ادامه دارد…)
آخرین نظرات