علی بن مهزیار (علی ابن مهزیار) کیست؟
علی ابن مهزیار یکی از شخصیتهای شاخص جهان تشیع است که در قرن سوم هجری زندگی میکرد. این فقیه، دانشمند و محدث شهیر شیعه از یاران نزدیک امام رضا علیه السلام، امام جواد علیه السلام و امام هادی علیه السلام بود و علوم دینی را در محضر آن بزرگواران فرا گرفت. ماجرای تشرف علی بن مهزیار به محضر امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف از جمله روایتهای معتبر و مشهور در باب دیدار با حضرت ولی عصر (عج) است.
علی بن مهزیار در خانوادهای مسیحی و در هندیجان به دنیا آمد. کودکی بیش نبود که پدرش به دین اسلام و مذهب تشیع مشرف گشت. ابن مهزیار نیز در کودکی همچون پدرش به اسلام گروید. پدر علی بن مهزیار پس از مسلمان شدن به یکی از روستاهای اهواز هجرت کرد و در آنجا ساکن شد، از این رو ابن مهزیار را با نام علی بن مهزیار اهوازی میشناسند.
ابن مهزیار در علم فقه و احکام اسلامی از جایگاه والایی برخوردار بود. او همواره در بین دانشمندان به عنوان یک عالم قابل اطمینان و معتبر شناخته میشد. ابن مهزیار این افتخار را داشت که در محضر امامان شیعه دانش بیاموزد. او در زمره یاران خاص امام رضا (ع)، امام جواد (ع) و امام هادی (ع) قرار داشت و احکام دینی را در نزد آن بزرگواران فرا میگرفت.
ماجرای علی بن مهزیار و امام زمان (عج) و تشرف به محضر امام زمان (عج)
در زندگی علی بن مهزیار نقاط عطف بسیاری وجود دارد. ولی مشهورترین واقعهای که در زندگی این فقیه شیعه رخ داده، دیدار او با امام زمان است. او ماجرای تشرف خود به محضر امام زمان (عج) را به تفصیل بیان کرده است. علی بن مهزیار تعریف میکند که ۲۰ بار به مکه سفر کرده و حج را به جای میآورد. او در تمام این سالها به قصد دیدار با امام زمان راهی سفر حج شده است. در نهایت از دیدن امام ناامید میشود، ولی با رویایی که میبیند دوباره بار سفر میبندد.
در مکه به طواف خانه خدا میپردازد و در مسجدالحرام معتکف میشود. شبی در مطاف، جوانی را در حال طواف کعبه میبیند و با او سخن میگوید. جوان که از یاران امام زمان (عج) بوده، ابن مهزیار را به بیرون از شهر و به دیدن امام میبرد. امام زمان از ابن مهزیار میپرسد: «چرا اینقدر دیر آمدی؟ » ابن مهزیار پاسخ میدهد که کسی نبود تا او را به سوی امام راهنمایی کند. امام سخن او را نمیپذیرد و دنیا طلبی، کوتاهی در رسیدگی به نیازمندان و قطع رحم را دلیل اصلی چنین تأخیرهایی میداند.
علی بن مهزیار عذرخواهی میکند و بعد سؤالاتی از امام درباره غیبت میپرسد. امام به سؤالات او پاسخ میدهد و شرایط و دوران ظهور را برای ابن مهزیار تشریح میکند. سپس ابن مهزیار چند روزی را مهمان امام میشود و در طی این مدت از دانش حضرت بهره میبرد.
نام علی بن مهزیار و سرود سلام فرمانده
در سرود سلام فرمانده از چند تن از شخصیتهای جهان اسلام و ایران یاد میشود. شهید سردار قاسم سلیمانی، آیت الله بهجت و میرزا کوچک خان جنگلی از جمله اشخاصی هستند که در سلام فرمانده به آنها اشاره شده است. از علی بن مهزیار نیز در کنار این شخصیتها به عنوان الگویی شایسته نام برده میشود. در بخشی از سلام فرمانده اینگونه به رابطه علی بن مهزیار با امام زمان (عج) اشاره شده است:
بیا جون من بیا
بیا یارت میشم
هوادارت میشم
گرفتارت میشم
علی بن مهزیارت میشم
با همین قد کوچیکم خودم سردارت میشم
این ابیات به جایگاه ابن مهزیار در نزد امام زمان (عج) و شیفتگی و ارادت او به آن حضرت اشاره میکند. ابن مهزیار به گفته خودش ۲۰ بار راهی سفر حج شد، تنها بهامید اینکه حضرت ولی عصر (عج) را ملاقات کند. زمانی که در نهایت به دیدار امام زمان نائل شد، حضرت به او فرمود که شب و روز منتظر ورودش بوده است. این منزلت والا در نظر امام زمان به دلیل سابقه درخشان علی بن مهزیار در خدمتگزاری به اهل بیت علیه السلام و ارادت فراوان او به آن بزرگواران حاصل شده است.
ابن مهزیار تقریباً همه عمر خود را صرف خدمت به ائمه کرد. بر طبق برخی روایات او محضر چهار امام معصوم را درک کرد و به عنوان نماینده آن حضرات به فعالیت پرداخت. ابن مهزیار همه این فعالیتها را با عشقی عظیم وایمانی راسخ انجام میداد. در مقابل ائمه معصومین نیز او را مورد لطف و توجه خود قرار داده و با تمجید و تحسین تأیید میکردند.
آخرین نظرات